Link unit

Monday, January 25, 2010

KHASIAT REMPAH RATUS

===========================================


Penggunaan rempah ratus dalam masakan sudah tidak asing lagi. Ianya telah diamalkan sejak turun temurun. Selain dapat menyedapkan masakan, ia juga digunakan untuk amalan perubatan.

Kayu Manis

- Amalkan 1 sudu sehari dalam masakan atau minuman
- Selain dapat menyedapkan masakan ia juga dapat menjaga kesihatan kita.
- Merupakan rempah yang aktif
- Dapat menambah glukos dalam badan
- Dapat mencegah kandungan gula yang berlebihan dalam darah
- Amalkan di musim hujan untuk mengelakkan badan dari kesejukan

Lada Hitam

- Mengandungi Piperine, iatu komponen yang aktif dalam lada hitam.
- Sesuai bagi mereka yang mengalami masalah pembuangan air kencing
- Dapat menggalakkan kadar metabolisma dalam tubuh badan.
- Berupaya menyerap lebih nutrien yang terdapat dalam makanan kedalam usus.

Jintan Putih

- Bersifat anti bakteria
- Dapat menghapuskan 80% bakteria atau fungus dalam makanan
- Dapat mematikan kuman
- Amalkan dalam masakan, dapat mengelak dari terkena strok
- Dapat menyekat pembekuan darah dalam tubuh

Jintan Manis

- Minyaknya dapat melegakan masalah kembung dan sakit perut
- Amalkan minum air bercampur jintan, dapat melegakan batuk

Cengkih

- Sebagai petua untuk menghalang semut dari menghurung gula dengan meletakkan cengkih dalam balang gula.
- Dapat juga diletakkan dalam bekas simpanan beras supaya beras tidak berbubuk.
- Dapat memelihara gigi dan gusi, kisar halus dan gunakan sebagai ubat gigi dan dapat menyekat pertumbuhan bakteria dalam mulut
- Mempunyai anti-bakteria yang baik
- Membantu memusnahkan E-coli yang terdapat dalam daging.

Bunga Lawang

- Untuk mengubati colic (angin) dan rheumatik (sakit sendi)
- Ia juga biasa dijadikan perasa untuk pelbagai jenis teh, boleh dijadikan ubat batuk.
- Minyaknya juga boleh mengurangkan gejala muntah dan loya bagi ibu mengandung.
- Dapat melegakan demam dan selsema
- Kajian terbaru boleh dijadikan ubat penyembuh Influenza A (H1N1).
- Amalkan meminum air rebusannya atau jadikan sebagai penambah rasa dalam masakan.

No comments:

Post a Comment